יום רביעי, 14 בפברואר 2018

"טעם הארץ" מאת יעקב מורד בהוצאת ספרי צמרת.


צהרים טובים,

מחופשת מחלה יצא לי דבר אחד טוב לפחות. סיימתי לקרוא ספר מרתק, מעניין, עם ארומה של שיכר ויינות ,שקעתי בינות לדפיו והתענגתי על כל עמוד ועמוד. על דבר אחד אני מצטערת והוא שלא היתה לי כוסית של משקה מבית יינות מורד המדהימים.

את היקב ותוצרתו אני מכירה כמה וכמה שנים. ביקרתי פעם בסיור דרך העבודה, חברים הביאו כמתנות במהלך השנים.
אני כבלוגרית של תרבות וקולינריה אשמח מאוד לכתוב על היקב עצמו.
הספר משקף בצורה מדהימה את הקמת היקב מאין, מאפס, מחלומות ,מאהבה אמיתית של בעל ואישה ,זוג מדהים בעל שאיפות ,כשרוניים, סבלניים. הם דוגמא לזוגיות טובה, לשותפות אין קץ, לשיחות על כוס תה, לעבודה קשה וחריצות שהגבול שלה בשמיים. 
ולחשוב שהכל התחיל כשמוטי טעם את השיכר של חמו לעתיד ביבנאל. אע"פ שהייתי קובעת ואומר בזהירות שהכל התחיל עוד לפני, כשמוטי היה ילד קטן ואביו עליו השלום, גידל גפנים מאחורי הבית והכין יין ,אשר שימש את המשפחה לקידוש, לחגיגות ועוד בתור ילד מוטי התעניין ואהב.
הספר מספר סיפור משפחה ,את כל קורותיה בעצם בפרוטרוט, מימיהם בעירק, בימים הטובים ובימי הפרעות, את כל הטלטלות שלהם, את אהבותיהם והמנטליות שלהם.
יכולתי ממש לטעום את האוכל המדהים, להריח את הריחות, לשמוע את הקולות, לחוש את המבטא העירקי, את המסורת והמנהגים. הכל חיבר אותי למחוזות ילדותי, עת סבתי העירקית עליה השלום הייתה חיה וכולנו היינו מתכנסים אצלה. הייתה פותחת שולחן עמוס באוכל הכי טעים בעולם.
הקומקום של התה העירקי היה שורק על הגז וזה היה טקס מדהים של שתיית תה יומיומית. תה חזק וארומטי. (זר לא יבין זאת).
יכולתי ממש להתחבר לספר דרך הסיפורים האהובים.
אהבתי לראות את ההתפתחות של היקב ממקום קטן ,משפחתי מתחביב אישי של מוטי ועד למה שהגיעו אליו היום. 

שנת 1999 נפתח היקב שנקרא בזמנו "מרתף מורד" וזוהי נקודת מפנה של התפתחותו, מרגש מאוד היה לפגוש שם באזכורים את ישראל פרקר, כתב וצלם של יינות ,אשר פועל עשרות שנים בתחום ותורם רבות לתיירות היין בארץ ומבקר רציני בתערוכות וכנסים ,מבין ענק בתחום וחבר לכתיבה, אשר כבר אז בשנת 99 ביקר במרתף מורד וכתב על המקום המיוחד וזהו הייתה יריית פתיחה לפרסומם בכלל. שאפו!! (בעמוד 203).
אהבתי את הכתיבה של מוטי היקר ואני מאחלת לזוג ולמשפחה בריאות טובה ופרנסה מוצלחת. לעוד הרבה שיכר ויין משובח ונכדות ונכדים מקיר לקיר.
מרגש מאוד. ממליצה באהבה.







"טעם הארץ" מאת יעקב מורד

"טעם הארץ" מאת יעקב מורד בהוצאת "ספרי צמרת"  מציג את סיפורו האישי והמרגש של יעקב מורד, מייסד יקב מורד שביוקנעם. הוא מגולל בספרו שתי אהבות ושוזר אותן האחת בשנייה. אחת היא אתי, רעייתו שמלווה אותו לאורך המסע להגשמת החלום. האחרת היא השיכר (יין מפירות ומירקות), והתשוקה שלו להקים יקב משלו שמתעצמת עם השנים. על אף הקשיים הביורוקרטיים והכלכליים שלעתים איימו למנוע את הגשמת החלום בעזרת אהבתם, רצונם, סקרנותם שהתבטאה בייצור עוד ועוד טעמים, מקצועיותם וניסיונם הם התגברו על הקשיים. סיפורם של יעקב ואתי מורד הוא סיפור שמתאר את "פרי היצירה" - היקב, את ההישרדות במעברה, את הכמיהה לבית ואת האהבה ששמורה רק למעטים.

הספר מלא ניחוחות של שיכר ושל ליקר ייחודיים: שיכר רימונים, שיכר פסיפלורה וטעמים ייחודיים רבים נוספים.

יעקב מורד ייצר שיכר לאורך שלושים שנה מהיום בו פגש את אביה של אתי אשתו ולמד ממנו את תורת השיכר כולה ועד היום שבו הקים את "יקב מורד" ב-1999 ביוקנעם. כיום משווקים את המוצרים של היקב לרשתות שונות ואף לארצות הברית. מה הסוד של יעקב מורד? מה הסוד של הילד שהגיע למעברה? הסוד הוא שמעולם לא הפסיק לחלום. חלומות אפשר להגשים אף שלפעמים הם נראים דמיוניים. כשיש אמונה, אהבה ודבקות במטרה זה בהחלט אפשרי.

יעקב מורד (73), נשוי לאתי, אב לארבעה בנים וסב לארבעה נכדים, שתי בנות ושני בנים, מתגורר מילדות ביוקנעם.

יעקב מורד נולד בשנת 1944 בעירק, שם חיה הקהילה היהודית בצל פחד מתמיד מפרעות ופוגרומים שהלכו והתגברו עם הכרזת המדינה. בשנת 1950 עלתה המשפחה ארצה ללא כל רכוש. לאחר תלאות הקליטה הקשים הגיעו למעברה ביוקנעם בה היו שלושה אוהלים. אותם שכנו באוהל הרביעי. בהמשך עברו לפחונים ולבסוף לשיכונים שם נטע אביו כרם משאת נפשו מזה שנים והכין למשפחה יין לקידוש. כילד נמשך יעקב לריח התסיסה ולטעמו המתקתק של היין ועזר לאביו בהכנתו ובהמשך הכין יין בעצמו. בשנת 1969 הכיר את אתי אשתו לעתיד ויחד נסעו לבית הוריה ביבניאל, שם פגש את אביה שסיפר לו שהוא מייצר יין מפירות וירקות לפי ידע שעבר במשפחתו מדור לדור. הוא טעם והוקסם משפע הטעמים. לאחר מספר שבועות נוספו על המדפים במרתף הבית ליד מכלי היין מיכלים עם יינות שכר בצבעים שונים.

לאחר כשלושים שנות תחביב, השתתפות  בירידים רבים ובעידוד חברים ובני משפחה, שאהבו את טעמם של היינות, החליט יעקב לפרוש ממפעל סולתם שביוקנעם, בו עבד כשלושים שנה ויצא להגשים את חלומו לפתוח יקב ייחודי. בשנת 1999 פתחו אתי ויעקב  את יקב מורד בו ייצרו  יינות שיכר מפירות אקזוטיים כמו רימונים, פסיפלורה, אננס, ליצ׳י וליקר בטעמים שונים. בזכות הייחוד שלו זכה היקב המשפחתי לפרסום רב ומשך אליו מבקרים רבים.

הרצון לתעד את קורות חייו וחיי משפחתו בער בו זה שנים רבות ולאורך כשלוש שנים ליקט חומר מהמשפחה וכתב את הספר "טעם הארץ".

בשנת 2017 פרשו אתי ויעקב לגמלאות, אך הרצון המחובר באופיו לשורשיו של יעקב לא נותן לו לשבת בחיבוק ידיים וכיום מרצה יעקב ומספר על ספרו "טעם הארץ". הקהל יושב מרותק, מקשיב וחווה את האירועים. יעקב מעביר סדנאות להפקת ליקר ביתי ממוצרי בריאות טעימים ומיוחדים ובסיום הסדנה כל משתתף מכין לעצמו ליקר.



"טעם הארץ" מאת יעקב מורד.  הוצאת ספרי צמרת, 337 עמודים. מחיר לצרכן 68 ₪. להשיג בכל חנויות הספרים או דרך אתר המחבר: https://www.yacov-morad.com/








אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה