אי שם במושב חגור לא רחוק מהמרכז ,חצי שעה ואתן/ם שם ,תלוי מהיכן מגיעים/ות
תענוג לבקר בבית בד שכולו מביע ישראליות לשמה, משפחה חקלאית שעוסקת בשמן הזית, בזיתים ובכל אהבת האדמה הזו שנדמה שנמצאת אצלה bild in. שמן הזית המיוצר בבית הבד של שמנא, הינו שמן זית כתית- טהור ללא תוספת מים ו/או חימום.
30 דונם שלימים הפכו ל- 250 דונם של שטח לגידול הזיתים. הכל שלהם, של המשפחה החרוצה.
הגידול עם הדשן והמים והגיזומים והידע המצטבר המה של המשפחה וארז הינו מכונאי מוכשר ומחונן אשר המציא את המכונות שנקראות "מנערות" והמכונות היעילות הללו נמכרות גם לבתי בד אחרים. כל הכבוד..
המכונות בבית הבד הן מטוסקנה וזה אומר דרשני! כי הידע של האיטלקים בתחום הזה הוא עילאי.
מתחילת התהליך ועד שהזית הופך לשמן זית, כולל ההובלה ומשמרות עבודה של 24/7.
הקו בבית הבד הוא אוטומטי ותוך 24 שעות מרגע המסיק ובעזרת הדולב מביאים את הזיתים לבית הבד עצמו כדי שהזיתים לא יחמיצו או יתססו חלילה. הזיתים נכנסים למכונה במעגל סגור אשר שוטפת את אותם מן האבק והלכלוך שהצטבר בהם וחובה לנקותם.
2 צינורות עם ברגים מובילים אותם למגרסה עם הסכינים החדות והם הופכים לעיסה, כולל הגרעינים.
מהמגרסה הם מגיעים למגדל של מיקסרים ושם מעורבבים כ- 45 דקות. החרצנים פוצעים את תאי השמן והשלב האחרון בכל התהליך הזה הינו- הגעה לשתי מכונות המפרידות ,כשהשמן עובר קדימה(שמן קל) לאגניות ומיכלי האחסון והגפת נשארת ושוקעת החוצה. הגפת ממוחזר ונלקח למטרת דישון השטחים וכך הוא מתחמצן למעשה באוויר הפתוח ולא מזיק לסביבה כחומר רעיל. פשוט כך- מפזרים את הגפת בין שורות עצי הזית .
למעשה, הכרם הוא דו פאזי- משמע- ידידותי לסביבה. הגפת אף משמשת (מספרת לנו יפה החרוצה והחביבה ואלופה יש גם להוסיף בלהסביר על בית הבד) כחומר בעירה (התוצאה היא גלילים דחוסים מאוד) גם מיוצא לאירופה למטרות חימום ואף מוסיף ארומה מיוחדת לברביקיו.
השמן הוא extra virgin עד 0.8 חומציות שזה אידיאלי. הקו הוא אוטומטי בבית הבד
בית הבד שמנא הינו בית בד בוטיקי הגדול ביותר מבין בתי הבד הקטנים בארץ- כבוד!!
עוד מספרת לנו יפה וזה מרתק, כי יש בערך 1500 זני זיתים בעולם (ממש להתפעל) למאכל ולשמן. ובארץ קיימים כ- 22 זנים.
על המדף בשמנא מככבים 5 סוגים.
פיקואלה הספרדי עדין בטעמו.
ברנע פישולין- תערובת. והפישולין כאן בשביל להפרות את הטעמים ובמקורו הגיע אלינו מצרפת.
ברנע נבלי- טעם אמצעי יחודי לישראל מגיע מהרי שומרון ויהודה ומשכם ,אשר פרופ' שמעון לביא ז"ל- אחד המומחים לשמן זית ולזיתים הביאו מקדש ברנע לארץ ישראל. הוא זן חזק והכי מניב בעולם, קיים בשטחים שונים.
ערבקינה - עדין עם סיומת חזקה מקורו בפלסטינה ורוזן שהגיע מספרד הביאו מכאן לשם.
ואחרון חביב- הסורי אשר הגיע מצור-לבנון והוא יחודי למזרח התיכון.
זיתים שחורים הם הבשלים יותר וצבע שמן הזית הוא צהוב עז. שמן זית אפשר להרגיש ולהבדיל באמצעות חוש הריח (בסיוע האף).
בימי קדם שמני הזית היו חריפים מאוד ,כיום דואגים להשקות את עצי הזית וחריפות השמן יורדת ,המרירות נשארה.
המסיק מתרחש בין החודשים: אוקטובר-נובמבר-דצמבר.
השפית משי פלר אשר השתתפה במשחקי השף ואף עבדה במסעדות של השף המהולל מאיר אדוני, כיבדה אותנו בנוכחותה ואף הכינה מרק מטריף של עשבי תיבול כסומק, חובייזה ,פלפל שטה מיובש, מלח, פלפל וכמובן שמן זית מזן ברנע פישולין שהוסיף טעם יחודי למרק. אני מחכה למתכון המבוקש..
היה מפגש מעניין, מרתק וטעים ואין פלא כשיש הכנסת אורחים כזו עם יין חם ומתובל, לחמים משובחים ומשפחה מחייכת ומקצוענית.
בהמשך יהיו סדנאות שתוכלו להרשם אליהן, לכבוד ט"ו בשבט נטיעות משותפות עם הילדודס שאף יוכלו בהמשך להגיע ולבקר את העצים שהם נטעו ועוד ועוד פעילויות ברוכות.
שמנא מרכז מבקרים לדוגמא. מצרפת לכן/ם קישור לאתר של בית הבד
http://www.shamna.co.il/
שיהיה סופשבוע חמים ונעים. ממני.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה